Zalecenia dla hodowców kupujących prosięta do tuczu (Vet-com)
1. Pomieszczenie musi być puste. Należy przestrzegać zasadę „całe pomieszczenie pełne – całe pomieszczenie puste” (CPP-CPP). Powinno się jednorazowo kupować taką ilość świń aby zapełnić całe pomieszczenie.
2 . Zwierzęta nie powinny mieć kontaktu z innymi świniami.
3 . Przed wejściem do pomieszczeń ze zwierzętami muszą być wyłożone maty dezynfekcyjne.
4 . Osoby postronne nie mogą wchodzić na teren chlewni oraz gospodarstwa.
5 . W oddzielnym pomieszczeniu należy przygotować izolatkę do natychmiastowego usuwania chorych świń ze wspólnych kojców.
6 . Przed zasiedleniem pomieszczenie:
- wysprzątać
- umyć
- wydezynfekować
- wysuszyć
- ogrzać do temperatury 20-24ºC
7 . W trakcie odchowu należy utrzymywać temperaturę 18-24ºC (w zależności od wieku i wagi zwierząt), prawidłowo wentylować i nie dopuszczać do przeciągów.
8 . Nie wolno nadmiernie zagęszczać zwierząt. Powierzchnia na tucznika to 0,7 – 1,0 m² oraz 0,35 m koryta na jedną sztukę. W przypadku karmienia z autokarmików przestrzegać ilościowej ich obsady.
9 . Zwierzęta powinny otrzymywać dobrą jakościowo paszę oraz mieć stały dostęp do świeżej i czystej wody.
10 . Natychmiast po zasiedleniu chlewni uzgodnić z lekarzem weterynarii profilaktykę i chemioterapię dla nowo zakupionych zwierząt.