Mikroklimat w pomieszczeniach dla świń ma duży wpływ na warunki zoohigieniczne, a przez to na wydajność produkcji i dochody rolnika.
Zapewnienie optymalnej temperatury, wilgotności powietrza, ochładzania i ruchu powietrza w pomieszczenia dla poszczególnych grup zwierząt pozwala uzyskać wysoką i dobrej jakości produkcję. Zalecaną temperaturę i wilgotność względną powietrza przedstawiono w tabeli 1.
Tabela 1. Temperatura i wilgotność powietrza w chlewniach.
Kategoria zwierząt |
Temperatura w °C |
Wilgotność względna w % |
|
minimalna |
optymalna |
||
Knury |
12 |
15 |
75 |
Lochy |
12 |
15 |
70 |
Lochy wysokoprośne |
15 |
19 |
70 |
Lochy karmiące |
18 |
20 |
70 |
Prosięta do 14 dni |
24 |
28 |
60 |
Prosięta 14 -28 dni |
18 |
23 |
60 |
Prosięta starsze |
18 |
21 |
60 |
Warchlaki |
17 |
19 |
60 |
Tuczniki |
15 |
18 |
70 |
Knurki i loszki |
14 |
17 |
70 |
W trakcie produkcji trzody chlewnej wydzielane są różnego rodzaju szkodliwe dla zwierząt gazy, m.in. dwutlenek węgla, amoniak, siarkowodór oraz następuje zapylenie powietrza. Usuwanie tych zanieczyszczeń jest jednym z warunków utrzymania w pomieszczeniach odpowiednich warunków zoohigienicznych. Do tego celu służą urządzenia wentylacyjne. Dobrze zaplanowana wentylacja naturalna w większości chlewni, w warunkach Polski, rozwiązuje problem zanieczyszczenia powietrza. Tylko w niektórych wypadkach trzeba zastosować wentylację wymuszoną, ale związane to jest równocześnie ze zwiększeniem kosztów eksploatacji chlewni. Wentylacja jednocześnie ochładza zwierzęta. Zalecane wielkość wymiany powietrza przedstawiono w tabeli 2.
Kolejnym czynnikiem decydującym o dobrostanie trzody jest oświetlenie. Oświetlenie naturalne, czyli dzienne, określa się stosunkiem oszklonej powierzchni okien do powierzchni podłogi. Oświetlenie sztuczne, jeżeli będzie wymagane, powinno być zapewnione w tych samych godzinach co światło dzienne.
Tabela 2. Orientacyjna wymiana powietrza w pomieszczeniach.
Kategoria zwierząt |
Wymiana powietrza m3/h szt. |
|
zima |
lato |
|
Knurki i loszki hodowlane |
20 |
90 |
Knury, lochy luźne i prośne |
20 |
100 |
Lochy karmiące |
50 |
150 |
Prosięta odsądzone do 8 tygodni |
5 |
20 |
Warchlaki do 12 tygodni |
8 |
30 |
Tuczniki |
15 |
80 |
Tabela 3. Oświetlenie w pomieszczeniach dla trzody chlewnej.
Kategoria zwierząt |
Oświetlenie dzienne (stosunek oszklonej powierzchni okien do powierzchni, podłogi) |
Oświetlenie sztuczne (natężenie oświetlenia w lx) |
Knury, lochy luźne i prośne |
l : 20 |
20-30 |
Knurki i loszki hodowlane |
l : 20 |
20-30 |
Lochy karmiące |
l : 20 |
20-30 |
Prosięta |
1 : 25 |
20-30 |
Tuczniki |
1 : 30 |
20 - 30 |
Istnieje propozycja UE, ażeby okres jasności (dnia) pomieszczeń wynosił minimum 8 godzin i więcej, a natężenie oświetlenia podnieść do 40-80 lx.
Dobre oświetlenie pozwala również hodowcy na dokładniejszy nadzór i lepszą możliwość zauważenia ewentualnych objawów chorobowych.