Spis treści
Porady
Program odchowu cieląt - Polmass SA
Jak uzyskać dobrej jakości kiszonkę.
Przyczyny wypadania odbytu u świń
Melfeed dodatek energetyczny w żywieniu
Zalecenia dla kupujących prosięta do tuczu
Błędy w tuczu otwartym
Bioasekuracja w chowie świń
Jesienne opryski herbicydem
Odchwaszczanie zbóż jesienią
Legato Plus 600sc
Maraton 375sc
Glean 75WG
Herbagreen w uprawie rzepaku i pszenicy
Herbagreen w uprawie cebuli
Automaty paszowe dla tuczników
Automaty paszowe dla warchlaków
Automaty paszowe dla macior
Automaty dla prosiąt
Automaty TUBO warchlakowe
Automaty TUBO Tucznikowe
Kojce porodowe dla loch
Koryta dla trzody chlewnej wpiane w ruszt
Poidła smoczkowe
Poidła zbiornikowe
Poidła miskowe
Pozostałe poidła i karmidła
Tolurex 500sc na miotłę zbożową
CO DRUGI CIELAK W POLSCE PIJE PREPARATY MLEKOZASTĘPCZE POLMASS S.A.
Turbo Drink, aby wzmocnić krowę po wycieleniu
Biegunka u cieląt - STOP ! Stopper Drink
Poidła dla bydła
Dezynfekcja pomieszczeń gospodarczych
Agresja u świń
Flushing loch
Mycosorb - kiedy mykotoksyny w paszach dla krów
Komórki somatyczne w mleku
Dipping strzyków
Obliczanie mas i objętości produktów w gospodarstwie rolnym
Zasady prawidłowego owijania balotów kiszonki.
Jak najprościej obliczyć zapas kiszonki?
Brakowanie krów mlecznych
Warunki środowiskowe w pomieszczeniach gospodarskich dla trzody chlewnej
Parametry wzrostu prosiąt
Herbagreen Basi w uprawie rzepaku to konieczność
Herbagreen Basic w uprawie kukurydzy
PROLYS WT doskonały koncentrat dla warchlaków i tuczników
Receptura prestarteru - bez stresu o odchów prosiąt
Specjalistyczne dodatki dla loch w okresie okołoporodowym
Herbagreen i Fertill technologia nawożenia XXI wieku
Wszystkie strony

 

Łatwe obliczanie mas i objętości produktów w gospodarstwie rolnym

Czy można zważyć np. jęczmień wcale go nie ważąc?

Okazuje się, że tak. Wystarczy wykorzystać proporcje między masą i objętością ciał stałych znane z lekcji fizyki. Ten artykuł ukazuje tabelę mas i objętości różnych produktów i materiałów produkowanych i wykorzystywanych w gospodarstwie rolnym. Dane te są bardzo pomocne przy prowadzeniu gospodarstwa rolnego.

Rodzaj produktu/materiału

Przeciętna masa 1 m3 w kg

Przeciętna objętość 1 t w m3

Płody rolne

 

 

Pszenica

750-800

1,33-1,25

Żyto

650-750

1,54-1,33

Jęczmień

600-640

1,67-1,56

Owies

400-450

2,5-2,22

Gryka

615-640

1,63-1,56

Groch, bobik, wyka

800-850

1,25-1,18

Rzepak

700-720

1,43-1,39

Ziemniaki

600-700

1,67-1,43

Buraki (korzenie)

600-650

1,67-1,54

Trawa i koniczyna (świeże)

350

2,86

Snopy luzem

75-90

13,3-11,1

Siano świeże

50-90

20-16,66

Siano zleżałe

60-70

16,66-14,28

Słoma zbóż jarych (zleżała)

80

12,5

Słoma zbóż ozimych

90

11,11

Wytłoki suche

330

3

Kiszonka z zielonek

600-700

1,67-1,43

Nawozy mineralne

 

 

Superfosfat pylisty

1100

0,91

Mączka fosforowa

1400

0,72

Sole potasowe

1000

1

Siarczan amonowy

800

1,25

Azotniak

950

1,05

Materiały opałowe

 

 

Węgiel kamienny

650-900

1,54-1,11

Węgiel brunatny

650-750

1,54-1,33

Torf

324-650

3,09-1,54

Koks

320-400

2,78-2,5

Drwa

350-400

2,86-2,5

Materiały budowlane

 

 

Cement w proszku

1400

0,71

Beton żwirowy

2200

0,45

Beton żużlowy

1300

0,77

Wapno palone (suche)

600-1000

1,67-1

Wapno gaszone (twarde)

1320-1430

0,76-0,7

Cegła zwykła

1800

0,56

Ziemia

 

 

Glina mokra

2000

0,5

Glina sucha

1600

0,63

Piasek mokry

2000

0,5

Piasek suchy

1600

0,63

Ziemia mokra

1800

0,56

Ziemia sucha

1400

0,71

Żwir czysty suchy

1700

0,59

Różne

 

 

Obornik

700-900

1,43-1,11

Śnieg świeżo nasypany

80-190

12,00-5,26

Śnieg mokry zbity

200-800

5,00-1,25

źródło: „Co rolnik wiedzieć powinien”, praca zbiorowa, Warszawa 1986