Łatwe obliczanie mas i objętości produktów w gospodarstwie rolnym
Czy można zważyć np. jęczmień wcale go nie ważąc?
Okazuje się, że tak. Wystarczy wykorzystać proporcje między masą i objętością ciał stałych znane z lekcji fizyki. Ten artykuł ukazuje tabelę mas i objętości różnych produktów i materiałów produkowanych i wykorzystywanych w gospodarstwie rolnym. Dane te są bardzo pomocne przy prowadzeniu gospodarstwa rolnego.
Rodzaj produktu/materiału |
Przeciętna masa 1 m3 w kg |
Przeciętna objętość 1 t w m3 |
Płody rolne |
|
|
Pszenica |
750-800 |
1,33-1,25 |
Żyto |
650-750 |
1,54-1,33 |
Jęczmień |
600-640 |
1,67-1,56 |
Owies |
400-450 |
2,5-2,22 |
Gryka |
615-640 |
1,63-1,56 |
Groch, bobik, wyka |
800-850 |
1,25-1,18 |
Rzepak |
700-720 |
1,43-1,39 |
Ziemniaki |
600-700 |
1,67-1,43 |
Buraki (korzenie) |
600-650 |
1,67-1,54 |
Trawa i koniczyna (świeże) |
350 |
2,86 |
Snopy luzem |
75-90 |
13,3-11,1 |
Siano świeże |
50-90 |
20-16,66 |
Siano zleżałe |
60-70 |
16,66-14,28 |
Słoma zbóż jarych (zleżała) |
80 |
12,5 |
Słoma zbóż ozimych |
90 |
11,11 |
Wytłoki suche |
330 |
3 |
Kiszonka z zielonek |
600-700 |
1,67-1,43 |
Nawozy mineralne |
|
|
Superfosfat pylisty |
1100 |
0,91 |
Mączka fosforowa |
1400 |
0,72 |
Sole potasowe |
1000 |
1 |
Siarczan amonowy |
800 |
1,25 |
Azotniak |
950 |
1,05 |
Materiały opałowe |
|
|
Węgiel kamienny |
650-900 |
1,54-1,11 |
Węgiel brunatny |
650-750 |
1,54-1,33 |
Torf |
324-650 |
3,09-1,54 |
Koks |
320-400 |
2,78-2,5 |
Drwa |
350-400 |
2,86-2,5 |
Materiały budowlane |
|
|
Cement w proszku |
1400 |
0,71 |
Beton żwirowy |
2200 |
0,45 |
Beton żużlowy |
1300 |
0,77 |
Wapno palone (suche) |
600-1000 |
1,67-1 |
Wapno gaszone (twarde) |
1320-1430 |
0,76-0,7 |
Cegła zwykła |
1800 |
0,56 |
Ziemia |
|
|
Glina mokra |
2000 |
0,5 |
Glina sucha |
1600 |
0,63 |
Piasek mokry |
2000 |
0,5 |
Piasek suchy |
1600 |
0,63 |
Ziemia mokra |
1800 |
0,56 |
Ziemia sucha |
1400 |
0,71 |
Żwir czysty suchy |
1700 |
0,59 |
Różne |
|
|
Obornik |
700-900 |
1,43-1,11 |
Śnieg świeżo nasypany |
80-190 |
12,00-5,26 |
Śnieg mokry zbity |
200-800 |
5,00-1,25 |
źródło: „Co rolnik wiedzieć powinien”, praca zbiorowa, Warszawa 1986