Strona 3 z 50
Jak uzyskać dobrej jakości kiszonkę?
Prawidłowe parametry zakiszania kukurydzy:
- Odpowiedni dobór odmian - możliwie największy udział kolb i ziarna w plonie ogólnym.
- Odpowiednia gęstość siewu (w rzędach co 75-80 cm, obsada do zbioru 95.000 roślin/ha).
- Odpowiedni stan dojrzałości roślin przy zbiorze tzn. zawartość suchej masy min 28%, optymalnie 32% - 35% w całej roślinie.
- Właściwe pocięcie dł. sieczki 0,5 - 1,5 cm i konieczne jest rozbicie bądź "naruszenie" zieren
- Odpowiednie przygotowanie silosu, aby nie było dostępu powietrza przez ściany.
- Szybkie napełnienie silosu (możliwie w ciągu 24 godz.).
- Dokładne ubicie ciągnikami kołowymi o jak największym nasisku na 1 cm2 . Ubijać poszczególne cienkie warstwy około 30cm. Ugniatać jeszcze przez 1 godz. po zwiezieniu ostatniej przyczepy.
- Wyłożenie ścian silosu jasną, nieprzeźroczystą folią i po jego napełnieniu dokładne okrycie w tzw. kopertę.
- Dokładne obłożenie foli zewnętrznej oponami lub workami z piaskiem.
- Kontrolowany przebieg zakiszania przez dodatek odpowiednio dobranych konserwantów: Polmasil i Polmasil Extra, użytych na całą zakiszaną masę
Konieczne jest odprowadzenie wody opadowej.