Antywylegacze to środki z grupy regulatorów wzrostu i rozwoju roślin w formie koncentratu rozpuszczalnego w wodzie. Powodują zatrzymanie rozwoju międzywęźli, głównie w roślinach z rodziny traw. Poprzez ten zabieg rośliny mają ograniczony wzrost i zatrzymują podział komórek, w skutek czego zaburzona zostaje praca hormonów wzrostu. Antywylegacze stosujemy powszechnie w uprawach zbóż, aby zabezpieczyć uprawy przed wyleganiem. Zbyt długa łodyga, zwana źdźbłem spowodować może przeważenie rośliny i brak pionowego położenia kłosa. Głównym zagrożeniem wylegania zbóż jest zbyt wysokie nawożenie azotem. Przy dawka do 120 kg/ha azotu z reguły rośliny odporne na wyleganie nie potrzebują dodatkowego zastosowania antywylegaczy. Dawki azotu powyżej 150kg/ha zmuszają już rolnika do zastosowania w ochronie chemicznej także antywylegaczy. W takich przypadkach stosujemy wtedy więcej niż jedną dawkę, aby rośliny zbytnio nie wykorzystywały azotu do rozwoju samej łodygi. Zabieg antywylegaczem z reguły przeprowadzamy w fazie strzelania w źdźbło, gdy widoczne jest już pierwsze kolanko. Efekty zastosowania antywylegaczy są różne i zależą od prawidłowego wykonania zabiegu. Niewątpliwie najważniejszym elementem jest odpowiedni termin oprysku oraz technika jego przeprowadzenia. Warunki atmosferyczne oraz stan naszej uprawy także wpłynie na oczekiwane efekty.
Adiuwanty służą do zmniejszenia napięcia powierzchniowego cieczy roboczej i ułatwiają Â pełniejsze pokrycie powierzchni liści.
zapraszamy do sklepu internetowego i kontaktu z menagerem sklepu