Nasiona soi Saatbau

dzięki sukcesowi w uprawie soi na Dolnym Śląsku z roku na rok firma Saatbau rozszerza produkcję nasienną tego gatunku. Od 2012 roku oferuje nasiona na rynku krajowym, które cieszą się bardzo dużym zainteresowaniem, a od 2014 roku prowadzi kontraktację produkcji towarowej dla potrzeb przemysłu spożywczego. W sezonie 2015 rozszerza swoje portfolio o odmianę MALAGA, najpóźniejszą w swojej ofercie. MALAGA to odmiana idealna jako soja jadalna o najwyższych plonach ziarna i wysokiej zawartości białka. Odmiana polecana szczególnie w rejonach południowo-wschodniej Polski. W dalszym ciągu prowadzona jest sprzedaż znanych już odmian soi MERLIN i LISSABON.

Pamiętajmy o tym, że dobre nasiona to dobry plon! 

 

MALAGA

MALAGA to nowa odmiana soi o późnym okresie dojrzewania. Wysoka zawartość białka. MALAGA jest lepsza od odmian wzorcowych w Austrii. Ponadto MALAGA wykazuje dobrą odporność na mączniaka i choroby bakteryjne.

  • Grupa wczesności: 000-00
  • Najwyższy plon ziarna oraz białka
  • Nadaje się jako soja spożywcza
  • Doskonała zdrowotność

----------------------------------------------------------------------------

AMANDINE  - nowość

Wysoki potencjał plonowania

AMANDINE jest bardzo wcześnie dojrzewającą, nową odmianą soi o wysokim potencjale plonowania. Wysoka zawartość białka, jasne wybarwienie nasion oraz dobry smak sprawiają, że stanowi bardzo dobrą alternatywę w produkcji soi spożywczej. AMANDINE tworzy średnio-wysokie plantacje. Cennymi cechami tej odmiany jest tolerancja na choroby takie jak: Perenospora, Sclerotinia oraz bakteryjne czy wirusowe.

  • grupa wczesności: 000
  • wysoka zawartość białka
  • dobry smak
  • wysoka wydajność
  • znakomita zdrowotność 

 

----------------------------------------------------------------------------

 

MERLIN

Bogini wysokich plonów

Soja MERLIN jest szczególnie ceniona za swoją wyjątkową wczesność oraz wysoki i stabilny plon. MERLIN to jedna z najwcześniej dojrzewających, a zarazem najbardziej plenna odmiana soi w Polsce. W oficjalnych doświadczeniach w 2008 r. uzyskała średni plon ziarna na poziomie 142% wzorca! Wyróżnia się znakomitą odpornością na wyleganie.MERLIN to odmiana soi o największym potencjale plonowania w Polsce! W doświadczeniach COBORU w Polsce w grupie wczesności 000 uzyskała do 54% wyższy plon niż średnia odmian wzorcowych.

  • grupa wczesności: 000
  • bardzo duży potencjał plonowania
  • znakomity wigor
  • dobra odporność na wyleganie
  • inokulacja w systemie FIX FERTIG 

 

----------------------------------------------------------------------------

 

LISSABON

Dopracowana do perfekcji

LISSABON to odmiana soi, która łączy wysoki plon ziarna z dość niskimi roślinami o bardzo dobrej odporności na wyleganie. Zarówno w oficjalnych doświadczeniach jak i w badaniach na polach uprawnych LISSABON uzyskuje bardzo przekonujące wyniki plonowania. Ze względu na jasną barwę znamienia LISSABON osiąga odpowiednią jakość do użytku jako soja jadalna.

  • grupa wczesności: 000
  • bardzo wysoki potencjał plonowania
  • jakość soi jadalnej
  • wybitna odporność na wyleganie